1
Редактори:Chris, DorkstaR, Tony, Dwarf, maniaka, BukTop, Tomekk, wicked, tokercho
Автор Отговор
downhill
вторник 02 юни 2015 - 09:07:38
Регистриран потребител #95
съобщения: 26
Здравейте колеги, незнам дали темата ми е за тук, но ми нужна помощ по един проблем с озвучаването на сценика ми. Реших да пиша в този форум, защото тука има само сериозни и отдадени хора, събрани с общата цел да са уникални.
Та проблемът ми е следния. Имам сценик '99 1,6 бенз, като го купих си беше с радио касетофон Пайнер, приличен на вид, с уникално звучене, но с касета, а днешно време много трудно се намира работеща уредба диск и касета, та да си напрашя някой запосче, затова се насочих към Сони DSX-A40ui - само радио и MP3 с флашка и изход за усилвател.
Монтирах сонито и седмица по късно говорителите си изплюха шпулите. Тогава осъзнах, че тази "голяма" кола е фабрично с 13см говорители (крайно недостатъчни за моя желан проект. Взех втора употреба 4 бтоя 13см. гошорители на старо, предна линия пайнер и задна филипс, калпави но работещи. Захванах се басът, който определено липсваше в този варел.
Усилвател thunder-tca-4080 - двуканален, говорител Херц 12" двунамотков, захранващи кабели 20 квадрата (едва ги прегъвам за да ги прекарам). Аз винаги бързам и си сковах една бас каса за един ден, според мен приятна за окото и в стила на форума


но за мое нещастие се оказа с доста малък литраж и не се чуваше добре, реших друга да правя, от ОЛХ купих една тръба от силно пресована хартия с размери височина 60см, диаметър 30см и дебелина 2см. и се захванах със згобяването.

Стана друга работа сега, звукът е супер, ниските дойдоха сила бол, но като изляза извън колата, задната врата отвратително пръхти. Кажете как да я уплътня тази врата че извън колата не се седи. От ефект става дефект.
ПП. Малко по напред във времето ще се обърне повече внимание на предната и задна линия, като за там имам вече приготвени доста качествени 16 см мидбаси с хартиена мембрана, за който трябва да измисля как да ги напасна на мястото на 13 см. говорители, за да изравня звука в колата.
По късно ще има едит с готовата тубичка

[ Редактирано вторник 02 юни 2015 - 09:09:11 ]

ЖИВОТЪТ ТЕЧЕ НА СТРАНИ?

Най-отгоре
bigboy_kn
вторник 02 юни 2015 - 09:54:43
Регистриран потребител #8538
съобщения: 10
Колега, според мен си направил грешка при обема и порт-а на първата ти кутия. Втората, изобщо не я коментирам. Заема доста повече място в багажника и свири в доста тесен диапазон. Ако ти се занимава за напред да правиш друга кутия- поразрови се в интернет, има доста изписано за кутии за този модел на Hertz. При качествено направена и уплътнена кутия, трябва да свири в пъти повече, отколкото в цилиндричната. Мой съвет е за следваща кутия е да си сложиш фазоинвертор! Колкото до вибрациите по задната врата, можеш да огледаш добре пластмасите в багажника, дали няма разхлабени, както и регистрационния номер- него можеш да хванеш допълнително с 4 нита в краищата. При мен съм направил тези неща, но пак не помагат.. Освен задните врати ми мърдат и предните чистачки, но там вече решение няма

"Не знаете къде е зала "България", не сте стъпвали в народната библиотека, мислите, че Ботичели е магазин за обувки, а после се чудите защо ви управляват тъпанари..."
Най-отгоре
BukTop
вторник 02 юни 2015 - 11:34:18
Регистриран потребител #368
съобщения: 2003
Общо взето подкрепям казаното горе. Направи си хубава кутия за говорителя, която да е смятана по T/S парамтерите му. В нета сигурно ще има готови сметнати, ако не, регни се в някой от аудио форумите и помоли някой да ти я сметне с програмка за тази цел.
Относто дрънченето, започни от пластмасите, обикновено те са първите неща, които се раздрънчават при по-мощна музика.

ПП. Местя темата в раздела "Помощ"
Най-отгоре
downhill
вторник 02 юни 2015 - 13:23:08
Регистриран потребител #95
съобщения: 26
Кутията съм я правил по размери от нета, но за произволен 12" говорител, понеже не намерих такава за Херц-а. Схемата е за достигане 25 херца долна граница, но това не се случи, затова бях принуден да мина към добрия стар вариянт с тръба. Не ме притеснява това че заема много място тубата, притесняваме основно гадното дрънчене на петата врата. Рег. номер съм го уплътнил и не е от него, най вероятно проблема идва от пластмасите на врата. Дали ще се намалят вибрациите ако залепя битумна лента на ламарината на вратата?
Ето размерите на касатаЧелната дъска и дъските от вътре са 3см дебелина от барплот а останалите са 1,5см от врати на гардероб.

ЖИВОТЪТ ТЕЧЕ НА СТРАНИ?

Най-отгоре
Mircheff
вторник 02 юни 2015 - 14:13:45
Регистриран потребител #7533
съобщения: 12
Здравей колега.
Относно програмката за смятането на кутии: BASS BOX Pro (аз лично ползвам "6"). В нея има и доста модели заложено, без да се въвежда ръчно "TS" параметрите на говорителя/ите. Много е лесна за работа само малко англ. език ти трябва.
Относно усилвателя, много не им допада(лично мнение). Много високо THD, доста отклонение в фабричните данни и реална мощ.
Относно от 13см говорители към 16см най- лесно и удобно е с фланци, има и по магазините, аз си ги правя от MDF по- добри са(за мен).
Вибрациите. Много чест проблем при басчетата...
1. изолация на багажника.
2. смяна на уплътненията.
3. относно рег. табела съм виждал да подлагат тънка гума или дунапрен.
Имам и готови сметки за HERTZ ES 300! Ако ще се занимаваш за нова кутия пиши на лично!
Успех с проекта!
Най-отгоре
downhill
вторник 02 юни 2015 - 16:53:18
Регистриран потребител #95
съобщения: 26
Mircheff ще се радвам ако ми пратиш сметките за херца, до сега рових из нета и намерих една схема точно за този говорител и малко я поначертах на 3д за да видя реалко как ще стои и ако и твоите сметки съвпадат мисля да я почвамЗа качеството на усилвателя съм съгласен, за сега остава той, имам друг мноого по добър, но малко поизгорял и след като го взема от ремонт минавам на него, а и за това съм с 20 квадрата кабел. От Силистра съм и в нашия град не мога да намеря и един дътводелец за фланците на предната линия и в интернет не намирам за продан, някой има ли някъква информация от къде мога да си купя?

ЖИВОТЪТ ТЕЧЕ НА СТРАНИ?

Най-отгоре
Mircheff
понеделник 08 юни 2015 - 09:24:48
Регистриран потребител #7533
съобщения: 12
Извинявам се за забавянето. Снимах ти го с тел. гледаш печатните цифри, не тези дописвани с молив! Успех!

Най-отгоре
downhill
понеделник 08 юни 2015 - 10:26:01
Регистриран потребител #95
съобщения: 26
Благодаря, точно по този чертеж направих 3д модела от предния ми пост. Залавям се с изработката вече, че тази туба дето съм я направил сега много се разхожда из багажника

ЖИВОТЪТ ТЕЧЕ НА СТРАНИ?

Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System
Онлайн
Гости: 30
Регистрирани: 0
На тази странница: 1
Регистрирани: 1811, най-новият: Borkaeff
Търси HOODRIDE-BG