1
Отиди на страница  «1 2 3 »
Редактори:Chris, DorkstaR, Tony, Dwarf, maniaka, BukTop, Tomekk, wicked, tokercho
Автор Отговор
jjustrustt
четвъртък 12 април 2012 - 12:08:59
Регистриран потребител #303
съобщения: 445
Аз лятото съм постоянно на скутер или на АТВ. Така че.. хора,нека се пазим !! Не всички любители на двуколесните машини са безразсъдни !

Най-отгоре
Machinezz
вторник 10 юли 2012 - 01:56:06
Регистриран потребител #71
съобщения: 3135
Хора,пазете се! Предстой прекрасно пътуване към морето в колона,опитайте се максимално спокойно да карате! Прехода след Саранци ме остави безмълвен какви глупости можеха да станат на магистралата!!! Разбира се за това се замислих късно след това...Не жертваме само себе си!


категория кризисни ситуации, които могат да причинят смъртта на много хора. За съжаление те са част от ежедневието ни и възможността човек да загине при катастрофа е много по-голяма, отколкото при природни бедствия.

Запомнете: Първите 5-6 минути са от решаващо значение за спасяване живота на пострадалите. Затова при автопроизшествие започнете със спасяването на хората! Известете органите на МДПБА, КАТ и „Спешна медицинска помощ“ чрез мобилен телефон, спрете преминаващите коли и поискайте помощ.
Опитайте се да оцените състоянието на пострадалите и степенувайте по важност действията си.

Преди всичко установете дали има:

* нараняване с обилно кръвотечение;
* наличие на самостоятелно дишане;
* запазена сърдечна дейност;
* счупени кости и признаци на други тежки увреждания.

Ако обстоятелствата налагат, пренесете пострадалия, поставен върху твърда подложка /дъска/ на безопасно място. Пазете гръбнака и избягвайте резките движения.

Не допускайте при изнасяне на пострадалия от автомобила да бъде теглен за главата или крайниците, защото е възможно да му бъдат нанесени допълнителни и фатални за живота му травми. Ако поради опасност от пожар или по други съображения се налага да пренесете пострадалите на по-голямо разстояние, направете го много внимателно.

При липса на дишане осигурете свободен дихателен път чрез:

* Извиване на главата максимално назад /внимавайте за счупени шийни прешлени/.
* Отворете устата чрез повдигане и изтласкване на долната челюст напред с пръстите на двете ръце, а с палците упражнете натиск върху брадата на пострадалия.
* Огледайте устната кухина и при наличие на чужди тела или счупени зъби /протези и др./ почистете с пръст, увит с марля или с чиста кърпа. Ако дишането не се възстанови, започнете незабавно изкуствено дишане по метода „уста в уста“ или с апарат за изкуствено дишане с честота 16 – 18 пъти в минута.

При липса на сърдечна дейност:

* Установете наличие или липса на пулс чрез притискане на „сънната“ артерия по предно-страничната част на шията. При липса на пулсации, започнете незабавно външно притискане на сърцето, с честота 60-80 притискания в минута.
* Поставете дланта на едната си ръка върху долната трета на гръдната кост с пръсти, успоредни на ребрата на пострадалия и притискайте. Дланта на другата ръка поставете върху първата трета на гръдната кост за усилване на натиска. Притискането се извършва с изправени в лактите ръце. При всеки натиск гръдния кош на пострадалия трябва да хлътва 3-5 см.

При липса на дишане и на сърдечна дейност:

* Когато спасителите са двама, единият коленичи отстрани до главата на пострадалия и извършва изкуствено дишане по метода „уста в уста“ или с апарат за изкуствено дишане с честота 16 – 18 пъти в минута /на 5 притискания на сърцето – 1 вдъхване/, а вторият спасител извършва външно притискане на сърцето, като на всеки пет притискания спира, за да се извърши вдъхване на въздух.
* Когато спасителят е сам, извършва същите действия в следната последователност – на всеки 15 притискания на гръдната кост се правят по 2 последователни вдъхвания.

Кръвотечение

При нараняване, съпроводено с обилно кръвотечение, незабавно трябва да се направи кръвоспиране:

* Притискаме с пръстите на ръката наранения кръвоносен съд към подлежащата кост.
* Пристягаме крайника /над раната/ с гумена тръба /Есмарх/, турникет или триъгълна кърпа. На превръзката поставете лист с точният час на манипулацията.
* Компресивна стерилна превръзка – с бинт или стерилен превързочен пакет се прави стегната превръзка на раната.
* При нараняване и изгаряне се правят сухи стерилни превръзки на раната с помощта на бинт или триъгълни кърпи.

При навяхване, изкълчване, счупване не се допускат опити за наместване на увредения крайник. При увреждане на костно-ставния апарат крайникът се обездвижва с надувни /телени/ шини или с подръчни средства -дъски, чадъри и др. Основно изискване е да се обездвижат най-малко две съседни на увреждането стави.

Във всички случаи, когато пострадалият е в състояние на безсъзнание, но има запазени дишане и сърдечна дейност, е необходимо да се постави в странично стабилно положение, за да се предотврати поглъщане на евентуално повърнати материали.

Master yourself
Най-отгоре
Aerodynamic
вторник 10 юли 2012 - 14:41:16
Регистриран потребител #552
съобщения: 57
Така е!!! Трябва да се пазим,да пазим околните,не да очакваме че другите ще го направят вместо нас! Животът ни е в нашите ръце,не в чуждите! И най-важното за мен-За никъде не бързаме!!!Дали ще стигнеш 5,10,20 минути по-рано едва ли е от голямо значение! Карайте нормално,и без това имаме природа за приказка,нека и се наслаждаваме!

Man's mind, once stretched by a new idea, never regains it's original dimensions. -OWHjr
Най-отгоре
Machinezz
петък 03 август 2012 - 16:55:53
Регистриран потребител #71
съобщения: 3135

http://dnes.dir.bg/news/globi-zakon-dvijenie-patishtata-farove-11700947


Най-вероятно от другата седмица автомобилите ще трябва да се движат целогодишно с включени къси светлини.
Тогава се очаква да влязат в сила новите промени в Закона за движение по пътищата, които въвеждат това изискване. Глобата за нарушителите ще бъде 50 лева, обяви пред Дарик главен комисар Бойко Рановски, който е началник сектор в „Пътна полиция".

„След обнародването в Държавен вестник се предвижда всички моторни превозни средства да се движат през деня с включени дневни или къси светлини. Очакваме всеки момент законът да бъде обнародван в Държавен вестник, да влезе в сила. Не се предвижда специална акция за контрол на използването на светлини при движение през деня, но това си е част от ежедневната работа на служителите на Пътна полиция и те ще го контролират при рутинните ежедневни проверки след влизане на закона в сила", обясни Рановски.
„Имаме готовност при влизане на закона в сила, как да се процедира и да се изпълнява", допълни той..

По думите му Пътна полиция подкрепя всички предложения, които биха повлияли да доведат до подобряване на пътната обстановка в страната.
„Считаме, че използването на светлините целогодишно е един от факторите, които могат да повлияят върху пътната безопасност. Относно притесненията на някои шофьори, че така ще се повиши разходът на автомобила, специалистите казват, че е така, но все пак пътната безопасност е по-важна отколкото разходът на автомобила", добави още главен комисар Рановски.

През юли депутатите приеха промени в Закона за движение по пътищата. Автомобилите на водачи, които са били заловени да карат без книжка, вече ще бъдат спирани от движение за един месец, предвиждат поправките в закона. Увеличени са и глобите за шофиране в нетрезво състояние.Oще едно предупреждение!

Камери на КАТ в София и по пътищата + карта


[ Редактирано събота 04 август 2012 - 13:08:02 ]

Master yourself
Най-отгоре
Machinezz
вторник 16 октомври 2012 - 03:12:16
Регистриран потребител #71
съобщения: 3135

Намали Скоростта - Спаси Живот
Master yourself
Най-отгоре
Machinezz
неделя 18 ноември 2012 - 14:02:19
Регистриран потребител #71
съобщения: 3135


[ Редактирано неделя 18 ноември 2012 - 14:21:43 ]

Master yourself
Най-отгоре
kalin.dakov
петък 22 февруари 2013 - 15:53:41
Регистриран потребител #732
съобщения: 128
Загиналите при катастрофи в България през 2012 г. са 599 ...
Това ваш'то е направо "Да си е*е на Франко-магаретината и кичозната селска Мунинг оранжева Астра екстийм воревър селджърс Бостън шпацирен дудуткен анцайтунг берайфен махен гутен капутен"
Най-отгоре
kalin.dakov
петък 08 март 2013 - 11:54:17
Регистриран потребител #732
съобщения: 128
-линк- поредната година без Landikar ...

Това ваш'то е направо "Да си е*е на Франко-магаретината и кичозната селска Мунинг оранжева Астра екстийм воревър селджърс Бостън шпацирен дудуткен анцайтунг берайфен махен гутен капутен"
Най-отгоре
Aleksievv
четвъртък 03 октомври 2013 - 02:04:40
Регистриран потребител #685
съобщения: 38
Браво колега че си напражил тази тема.. Наистина трябва да оценим какво имаме и какво може да загубим при такава ситуация.. благодаря за темата цялата я прочетох ..

HOODRIDE
Най-отгоре
Machinezz
понеделник 07 октомври 2013 - 22:58:08
Регистриран потребител #71
съобщения: 3135
-линк-

Лоша новина за всички шофьори! Вижте как ни сурваква новият закон!


Шофирането ще се превърне в кошмар!

Да си шофьор в България ще се превърне едва ли не в кошмар след приемането на новия закон за движение по пътищата. Той предвижда редица нововъведения, които обаче ще доведат шофьорите до лудост.

Едно от тях е забраната на младите шофьори да карат по магистралите в страната. Тези, които нямат поне 3 години стаж зад волана, ще трябва да пътуват из страната по заобиколните пътища, а не по магистралите. Максималната скорост, с която ще се движат, ще е 90 км/ч.

о промените в закона работят депутатите от БСП Татяна Буруджиева и Георги Свиленски, съобщава вестник “Стандарт”. Другото, което ще се въведе, е младите хора, които току-що са взели шофьорски книжки, да не излизат с автомобили след 22 часа в срок до половин година.

Ужасът за водачите е глобата за преминаване на червен светофар, която от 100 лева сега, ще скочи на 1000 лева. Почерпените зад волана пък ще се прощават с колите си за времето до една година.

Ако сте заели автомобила си на роднина или приятел и го спипат на градус, то вие също ще се простите с книжката си за доста време.

Зимните гуми ще бъдат абсолютно задължителни за всички шофьори, а ще ги “сурвакат” с глоби и за износени такива.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П.П. Само не разбрах кое му е лошото в тази новина?
Млад шофьор означава неопитен!
Пиян шофьор означава опасност за себе си и останалите участници!
Минаване на червено означава катастрофа или загинали.
Даже пак са леки промените.
Master yourself
Най-отгоре
Отиди на страница  «1 2 3 »  

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System
Онлайн
Гости: 23
Регистрирани: 0
На тази странница: 1
Регистрирани: 1811, най-новият: Borkaeff
Търси HOODRIDE-BG